Digitala bolagsstämmor – en nyhet att hålla koll på inför 2024

news
26 Sep 2023

Under pandemin gällde en tillfällig lag som möjliggjorde för bolag att hålla bolagsstämmor helt utan fysisk närvaro av aktieägarna. Sedan den tillfälliga lagen slutade gälla, vid senaste årsskiftet, har det varit ett krav att stämma ska hållas från en bestämd fysisk plats. Nu har regeringen lagt fram ett lagförslag som ska tillåta helt digitala bolagsstämmor från den 1 januari 2024. Här sammanfattar vi kort vad de föreslagna reglerna innebär.

Vad är nytt?
Enligt det förslag som lagts fram kommer alla svenska aktiebolag tillåtas att hålla helt digitala bolagsstämmor från och med 1 januari 2024. En förutsättning är dock att bolagets bolagsordning särskilt tillåter detta, likt vad som nu gäller för att tillämpa poströstning. En helt digital bolagsstämma hålls utan fysisk närvaro och alla moment under stämman, inklusive omröstning, sker digitalt. Den digitala bolagsstämman förutsätter därmed inte att poströstning används, men en digital stämma kan likt en fysisk stämma kombineras med poströstning.

En s.k. "hybridstämma" där deltagande sker både med fysisk och digital närvaro, eller livesänds, kommer fortsatt vara tillåtet men inte regleras särskilt i lag.

Vad bör ni tänka på?
Vill ni ha en helt digital årsstämma nästa år, kom ihåg att bolagsordningen måste ändras dessförinnan. Att ändra bolagsordningen kräver beslut med kvalificerad majoritet på bolagsstämma, och förutsätter därmed stöd hos aktieägarna. Har ni inte sedan tidigare en bestämmelse om poströstning i bolagsordningen kan det vara bra att lägga till detta samtidigt. Kontakta oss på DLA Piper så hjälper vi er gärna se över vad som passar för ert bolag.

En digital bolagsstämma kräver en viss nivå på den tekniska lösning som används eftersom aktieägarna ska kunna rösta och identifieras på ett betryggande sätt. Detta gör att enklare lösningar för digitala möten endast bör användas i små bolag. DLA Piper har kontakt med ett antal leverantörer som tillhandahåller helhetslösningar för digitala stämmor och hjälper er gärna att komma i kontakt med dessa.

En digital bolagsstämma innebär utökade möjligheter för aktieägare som befinner sig på olika platser runt om i världen att delta på stämman och utöva sina rättigheter som aktieägare. Det kan innebära minskade kostnader för exempelvis resor och stämmolokal. Men det innebär också att det inte finns någon möjlighet för aktieägare att inställa sig fysiskt i en stämmolokal. För enskilda aktieägare kan det därför upplevas både som enklare och svårare att delta och utöva sina rättigheter på en helt digital bolagsstämma. Det finns även risk för att teknikproblem gör att aktieägare vid enskilda stämmor inte kan utöva sina rättigheter. De nya reglerna innehåller inte några bestämmelser om följderna av eventuella problem med tekniken vid digitala stämmor. Vi hjälper er gärna att titta på vad som är lämpligt för just ert bolag.

Att kalla till en digital bolagsstämma
Kallelsen till en digital bolagsstämma ska innehålla uppgift om hur aktieägarna ska gå till väga för att delta i den digitala bolagsstämman. Informationen måste vara tillräcklig för att aktieägarna ska kunna delta i stämman och att enbart i kallelsen hänvisa till bolagets webbplats är inte tillräckligt.

Vad gäller för börsnoterade bolag?
Den kommande lagregleringen om digitala bolagsstämmor gör ingen skillnad på noterade bolag och andra aktiebolag. Det finns dock indikationer på att särskilda regler för börsnoterade bolag kan komma att följa i andra regelverk längre fram, exempelvis genom självreglering. Kontakta oss gärna så berättar vi vad som gäller just nu.

Vi på DLA Piper hanterar varje år ett stort antal bolagsstämmor i privata och börsnoterade bolag. Kontakta gärna oss om ni vill ha mer information. Emma Norburg och Anna Berntorp.