”DLA Piper är en bra förebild när det kommer till hållbarhet i branschen”

news
28 Sep 2023
Category
Nyhetsrum

Miljö, likabehandling, samhällsengagemang, mänskliga rättigheter samt motverkande av korruption och penningtvätt. För den affärsjuridiska advokatbyrån DLA Piper är hållbarhet en stor del av det dagliga arbetet. ”Vi vill ge våra klienter goda råd i hållbarhetsfrågor som en del av vår juridiska rådgivning”, säger Jacqueline Björklund, jurist på DLA Piper.

DLA Piper är en ledande global advokatbyrå som erbjuder juridisk rådgivning inom affärsjuridikens alla områden. Genom DLA Pipers globala organisation följer en hållbarhetsstrategi som är en av de mest krävande i branschen. Juristen Jacqueline Björklund ingår i advokatbyråns interna hållbarhetsnätverk som ESG-champion. Det innebär att hon har ett utökat åtagande för att bevaka utvecklingen inom hållbarhetsområdet i stort – och att utveckla byråns interna kunskapsplattform om lagändringar och trender.  

– Vi arbetar med hållbarhet både internt och externt. Internt försöker vi att engagera våra medarbetare genom olika föreläsningar och diskussioner kring allt från mångfald till inkludering i arbetslivet. Vi har ofta föreläsningar där talare delar med sig av sina erfarenheter, säger hon. 

DLA Piper är måna om att inkludera hållbarhet i alla rättsområden, bland annat corporate, bank och finans, IT, media, immaterialrätt, skatt, M&A, aktiemarknadsrätt, transport och logistik, private equity, tvistelösning, fastighetsrätt, försäkring, regulatoriska frågor, obestånd och arbetsrätt. 

– Vi ser att intresset för hållbarhet växer. Det kommer även nya regelverk kring hållbarhet hela tiden. Det kommer att bli en självklarhet att integrera ämnet i en allt större del av juridisk rådgivning i framtiden i takt med att ESG påverkar lagstiftning och samhällsutvecklingen, säger hon. 

Samtidigt är det fortfarande många som tror att hållbarhet bara handlar om miljö. Jacqueline Björklund berättar att det är ett mycket bredare ämne. Varje år släpper DLA Piper i Sverige en hållbarhetsrapport där de redovisar hur de arbetar med miljö, likabehandling, samhällsengagemang, mänskliga rättigheter samt motverkande av korruption och penningtvätt.

– Som advokatbyrå är vår största miljöpåverkan driften av vårt kontor, och de resor som vi behöver genomföra. Vi försöker att boka in digitala möten så långt det går, men om vi behöver träffa våra klienter fysiskt är vår ambition att välja miljövänliga transportmedel, säger hon.

På byrånivå har DLA Piper en jämn fördelning mellan kvinnor och män, men på delägarnivå syns fortfarande stora skillnader, precis som i resten av advokatbranschen. Under året har DLA Piper påbörjat flera initiativ som långsiktigt ska skapa förändring. Vidare är medarbetarnas utveckling, hälsa och välbefinnande en central del av verksamheten. 

– Likabehandling är en självklarhet för oss. Det genomsyrar hela verksamheten, säger Jacqueline Björklund och menar att byråns omtanke om sina medarbetare även speglar sig i deras samhällsengagemang.

DLA Pipers jurister och advokater arbetar regelbundet i pro bonosamarbeten. Det senaste verksamhetsåret bidrog medarbetarna i Sverige med 640 timmar pro bono i samhällsnyttiga projekt. För att hjälpa personer som flyr från Ukraina har DLA Piper i samarbete med flera andra aktörer tagit fram information och guider. De stöttar också UNHCR med juridisk rådgivning.

– Vi har en bra position och möjlighet att vara en engagerad advokatbyrå. Vårt mål är att vi genom vårt pro bono-arbete kan hjälpa till att stötta klienter i att försvara mänskliga fri- och rättigheter, säger Jacqueline Björklund. 

Arbetet för att motverka korruption innebär inte enbart att ha regler på plats för att kunna uppfylla relevant lagstiftning, utan också att det finns en företagskultur som främjar etiskt handlande och ett tydligt avståndstagande mot korruption i alla former. Det skriver DLA Piper i sin senaste hållbarhetsrapport. 

– Korruption är ett av de största hoten mot samhällelig och ekonomisk utveckling. Vi arbetar aktivt med ett riskbaserat förhållningssätt för att motverka risk för att utnyttjas för penningtvätt och finansiering av terrorism. Det här är en viktig fråga för oss. Därför genomför vi regelbundet utbildningar för alla medarbetare som handlar om åtgärder för att motverka just penningtvätt, säger hon och betonar: 

– Jag tycker att DLA Piper är en bra förebild när det kommer till hållbarhet i branschen, men det är viktigt att aldrig luta sig tillbaka och känna sig nöjd. Vi kommer hela tiden att sträva efter att bli bättre inom alla områden.